JO  DELAHAUT

Jo Delahaut: (Vottem bij Luik, 22 juli 1911 - Schaarbeek, 20 februari 1992)

Jo Delahaut is zonder twijfel één van de belangrijkste abstracte Belgische schilders na '45. Na een tentoonstelling in Charleroi (1942) maakt hij zijn eerste abstracte werken. Binnen de groep van La Jeune Peinture Belge is hij in 1947 de enige vertegenwoordiger van abstracte kunst. In 1946 wordt hij lid van Réalités Nouvelles in Parijs. Onder invloed van het werk van Auguste Herbin evolueert hij meer en meer naar de geometrische abstractie.

Samen met Bury, Milo en Collignon nam Jo Delahaut het spoor van de eerste geometrische abstractie (Jozef Peeters, Jozef Maes,Victor Servranckx) weer op door in 1952 de groep "Art Abstrait" op te richten.

Na de kunstacademie rondde Jo Delahaut zijn doctoraat kunstgeschiedenis af. Aan de hand van zijn pedagogische opvattingen schrijft hij talrijke teksten over de filosofie van moderne kunst met als uitgangspunt zijn eigen onderzoek naar kunst en ruimte. In respectievelijk 1956 en 1960 richtte hij de groepen Formes [Vormen] en Art Construit [Constructieve Kunst] op. In 1956 ondertekende hij het manifest Le spatialisme.

 

momenteel geen werken in voorraad

<<<